Čáry mezihvězdného prostředí ve spektru hvězdy sigma Ori E - Domček, Vladimír (2014)
V předložené práci studujeme mezihvězdnou látku ve směru hvězdy σ Ori E. Teoretická část se zabývá různými podobami mezihvězdné látky, základními pojmy ze spektroskopie a asociací Orion OB, kde se vybraná hvězda nachází. V praktické části se věnujeme samotnému zpracování spektra hvězdy σ Ori E. Zaměřujeme se na proměnnost spektrálních čar mezihvězdného prostředí co se týče polohy minima čáry a její pološířky. Tuto proměnnost studujeme v průběhu rotační periody hvězdy.