Efektorové gamma-delta T buňky u zdravých jedinců - Holub, Tomáš; Knight, Andrea, 1971-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2014)
Primární infekce/reaktivace cytomegaloviru (CMV) způsobují závažné komplikace nebo ohrožují na životě jedince s oslabenou imunitou, hlavně novorozence a pacienty podstupující transplantace orgánů nebo kmenových buněk. γδ T lymfocyty (zejména Vδ2-) vykazují cytotoxickou aktivitu vůči buňkám infikovaných CMV a v průběhu CMV reaktivace byly u pacientů pozorovány expanze Vδ2- T buněk. Tyto expanze jsou převážně oligoklonální. V CMV+ fetální krvi byla pozorována preferenční expanze Vγ8δ1 T lymfocytů s CDR3δ sekvencí nesoucí společný motiv. Tato práce zmapovala studie prokazující roli γδ T lymfocytů v odpovědi na CMV infekci a vysvětluje potenciál využití anti-CMV reaktivních γδ T buněk pro adaptivní terapii.
Primary infection/reactivation of cytomegalovirus (CMV) is the cause of serious and life-threatening complications in individuals with compromised imunity, especially in newborns and patients undergoing solid organ or stem cells transplantation. Cytotoxic activity of γδ T lymphocytes (mainly Vδ2-) against CMV-infected cells was observed as well as an expansion of Vδ2- T cell subpopulation in patients undergoing CMV reactivation. These expansions are largely oligoclonal. Preferential expansion of Vγ8δ1 T lymphocytes bearing a public CDR3δ motif was observed in CMV+ fetal blood. This thesis gathered studies illustrating the role of γδ T lymphocytes in immune response to CMV infection and explains the potential of adoptive immunotherapy using anti-CMV reactive γδ T lymphocytes.
Vedoucí práce: Andrea Knight
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: Cytomegalovirus -- imunologie; cytotoxicita imunologická; imunoterapie adoptivní; γδ T lymfocyty; γδ T lymphocytes; Cytotoxicity, Immunologic; Immunotherapy, Adoptive; bakalářské práce; bachelor's theses