Efektorové gamma-delta T buňky u zdravých jedinců - Holub, Tomáš (2014)
Primární infekce/reaktivace cytomegaloviru (CMV) způsobují závažné komplikace nebo ohrožují na životě jedince s oslabenou imunitou, hlavně novorozence a pacienty podstupující transplantace orgánů nebo kmenových buněk. γδ T lymfocyty (zejména Vδ2-) vykazují cytotoxickou aktivitu vůči buňkám infikovaných CMV a v průběhu CMV reaktivace byly u pacientů pozorovány expanze Vδ2- T buněk. Tyto expanze jsou převážně oligoklonální. V CMV+ fetální krvi byla pozorována preferenční expanze Vγ8δ1 T lymfocytů s CDR3δ sekvencí nesoucí společný motiv. Tato práce zmapovala studie prokazující roli γδ T lymfocytů v odpovědi na CMV infekci a vysvětluje potenciál využití anti-CMV reaktivních γδ T buněk pro adaptivní terapii.