Postavení NK buněk v imunitním systému a jejich využití v imunoterapii mnohočetného myelomu - Hojdanová, Monika (2014)
Mnohočetný myelom (MM) je hematologická malignita charakteristická výskytem klonálních plazmocytu (PC) v kostní dřeni. Přestože v poslední dekádě došlo k výraznému pokroku v jeho léčbě, stále patří mezi nevyléčitelné onemocnění, nicméně vývoj nových léčebných terapií předkládá možnost změny MM na chronické onemocnéní. Jedním z léčebných přístupů u pacientů nereagujících na standardní léčbu je imunoterapie vedoucí k rozvoji protinádorové imunitní odpovědi. Nejnovější poznatky ukazují, že kromě jiného mají klinicky využitelný léčebný potenciál i přirozeně zabíječské buňky (NK), což je dáno jejich schopností nespecifické lýzy nádorových buněk nebo buněk infikovaných viry. Podrobnějším zkoumáním jejich fenotypového profilu či funkční analýzou, stejně jako i bližším pochopením interakcí mezi imunitním systémem a nádorem, se otevírají nové cesty ke zefektivnění imunoterapeutických prístupů.