MikroRNA jako faktor modulující vznik a průběh kožních onemocnění u člověka - Hruška, Pavel (2014)
MikroRNA (miRNA) se významným způsobem podílejí na regulaci velkého množství buněčných procesů, přičemž její deregulace může vést ke vzniku různých patologií. Tato práce v úvodní části shrnuje současné poznatky o biogenezi miRNA a mechanismech, kterými miRNA post-transkripčně reguluje genovou expresi v buňkách. Další část popisuje některé možnosti detekce miRNA ze vzorku, čehož se využívá ke stanovení expresních profilů miRNA, které jsou charakteristické pro jednotlivé orgány, či dokonce samotné buňky v normálním i patologickém stavu. Identifikace jednotlivých miRNA je nutná k porozumění jejich funkce v organismu. Dále tato práce tedy popisuje expresi a funkci několika známých miRNA, které se významně podílejí na ontogenezi zdravé kůže a které zásadně ovlivňují funkci imunitního systému. Tyto poznatky pak lze využít k popisu role jednotlivých miRNA ve vzniku a průběhu kožních onemocnění u člověka, což je hlavním cílem této práce. Konkrétně tato práce diskutuje podíl miRNA na vzniku pat