Evoluce savčího karyotypu - Farkaš, Šimon (2014)
Tahle práce se věnuje evoluci savčího karyotypu. Vysvětluje některé modely speciace. Zabývá se také evolucí některých konkrétních savčích druhů, jejich vzdálených příbuzných a předků. Poukazuje i na spojení mezi vlastnostmi genomů, jako například délka a vlastnostmi organizmů, kupříkladu metabolizmus. V neposlední řade, se také zaobírá evolucí pohlavních chromozomů.