Epigenetické znaky apoptotických buněk - Depeš, Daniel (2014)
Apoptóza představuje komplikovaný proces řízené buněčné smrti, který je pečlivě regulován mnoha pro apoptotickými a anti apoptotickými proteiny. Pokud se buňka rozhodne pro apoptózu, začíná destrukce životně důležitých buněčných komponent. Apoptóza není náhodná destrukce buněčných proteinů a DNA, ale spíše přesný buněčný program, který krok po kroku ničí buňku. Díky činnosti tohoto apoptotického programu buňky vykazují charakteristické znaky. Jedním z těchto znaků jsou modifikace chromatinu, které přispívají k jeho kondenzaci. Tato bakalářská práce si klade za cíl stručně popsat proces apoptózy jako celek se zaměřením na epigenetiku apoptózy.