Epigenetické modifikace v nádorových onemocněních - Badurová, Iva (2014)
Epigenetické modifikace jsou faktory, které ovlivňují expresi genů a celou řadu důležitých biologických procesů. Mezi tyto modifikace se řadí reverzibilní změny na úrovni DNA, posttranslační modifikace histonů a jedním z dalších důležitých mechanizmů, které zasahují do exprese genů, je regulace mRNA pomocí mikro RNA. Tyto regulační mechanizmy jsou důležité pro udržení rovnováhy v organismu. Narušení rovnováhy vede k rozvoji patologických stavů a může vést také ke vzniku nádorových onemocnění. Tato bakalářská práce se zabývá epigenetickými modifikacemi a jejich výskytem u nádorových onemocnění se zaměřením na neoplastickou transformaci tlustého střeva, plic a prsu.