Význam signalizací regulovaných vápenatými ionty v progresi nádorových onemocnění - Blumová, Barbora (2014)
Vápník hraje důležitou roli při buněčné signalizaci, a proto si ho buňka ukládá v podobě zásob do organel. V případě potřeby jsou vápenaté ionty uvolňovány do cytosolu prostřednictvím vápenatých kanálů a pump nebo receptorů. Uvolněný vápník se může v cytosolu následně vázat na řadu molekul, čímž se spouští signální kaskády ovlivňující velké množství procesů. Mezi tyto procesy patří například proliferace, diferenciace nebo apoptóza, což jsou děje úzce spjaty s karcinogenezí.