Buněčné signální dráhy regulující aktivitu nádorového supresoru p53 - Hýl, Jan (2014)
Nádorový supresor p53 hraje důležitou roli v regulaci řady buněčných funkcí. Při jeho nedostatku může dojít ke vzniku rakoviny a naopak při jeho nadbytku může být indukována apoptóza. Z toho důvodu musí být regulace aktivity proteinu p53 v buňce velmi striktní. Tato bakalářská práce je zaměřena právě na signální dráhy, které regulují aktivitu p53. Popisuje se zde základní molekulární mechanismus, kterým je znemožněna aktivace p53 za fyziologických podmínek, ale umožněna za stresových podmínek.