Využití iPS buněk v genové terapii - Frák, Ivan (2014)
V tejto bakalárskej práci sa venujem teórii prípravy indukovaných pluripotentných kmeňových buniek (iPSCs), ich génovým modifikáciám a následným aplikáciám pri liečbe konkrétnych ochorení. Popisujem históriu iPSCs, porovnávam výhody/nevýhody oproti embryonálnym kmeňovým bunkám. V samostatnej kapitole porovnávam jednotlivé metódy generovania indukovaných pluripotentných kmeňových buniek. V práci popisujem možnosti využitia technológie iPSCs v kombinácii s metódami génových korekcií, ako homológna rekombinácia, ZFNs, TALENs a CRISPR/Cas. Táto kombinácia môže byť používaná na liečbu ochorení spôsobených somatickou génovou mutáciou alebo na tvorbu modelov chorôb pre účely in vitro pokusov.