Warburgův efekt - podstata a mechanismus regulace - Dostál, Dan (2014)
Warburgův efekt je společná vlastnost kmenových i nádorových buněk projevující se různě vysokým stupněm potlačení mitochondriálního oxidativního metabolismu a současným zvýšením glykolytického metabolismu dokonce i za dostačujícího množství kyslíku v tkáni, jinak řečeno se jedná o přeměnu glukosy na laktát v normoxii. Tato specifická vlastnost umožňuje nádorovým buňkám získávat podstatně vyšší množství živin a současně otrávit své buněčné okolí vylučováním velkého množství laktátu, v neposlední řadě jim rovněž umožňuje odolávat apoptóze. Warburgův efekt zajišťuje kmenovým buňkám nízké poškození genetické informace sníženou tvorbou mitochondriálních reaktivních kyslíkových radikálů a rovněž přispívá k udržení jejich kmenovosti. Cílem této bakalářské práce je popsat molekulární mechanismy regulující glykolýzu a oxidativní fosforylaci, především tedy mechanismy regulující Warburgův efekt, představit roli mitochondrií v metabolismu kmenových a nádorových buněk a jejich roli v regulaci apop