Terapeutický potenciál obnovení funkce nádorového supresoru p53 - Burešová, Martina; Šmardová, Jana, 1961-2023; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2014)
Hlavní funkcí proteinu p53 je stimulovat opravu poškozené DNA, která by se jinak šířila replikací a následným dělením do dalších generací buněk. Protein p53 buď vyvolává zastavení buněčného cyklu, aby mohla být DNA opravena, nebo pokud už je poškození DNA příliš rozsáhlé, stimuluje apoptózu buňky. Správné fungování p53 je pro organizmus nezbytné a pokud je p53 z nějakého důvodu nefunkční, výrazně se zvyšuje riziko rozvoje nádorového bujení. Příčinou nefunkčnosti nádorového supresoru p53 jsou nejčastěji mutace, které se vyskytují zhruba u poloviny onkologicky nemocných pacientů. Jako vhodná protinádorová terapie se tak jeví obnovení funkce p53, které má za následek apoptózu nádorových buněk. Tato práce se věnuje (i) funkcím proteinu p53 se zaměřením na apoptózu a zastavení buněčného cyklu, (ii) mutacím proteinu p53 ve vztahu k jejich významu v karcinogenezi a shrnuje (iii) postupy, které mají za cíl obnovení funkce p53. Postupy, které obnovují funkce p53 a procházejí již klinickými fáze
The main function of p53 is to stimulate reparation of damaged DNA to prevent its subsequent propagation via replication into the next cell generations. The p53 protein can either arrest cell cycle for the time necessary to DNA reparation or stimulate apoptosis when the DNA damage is too extensive. The correct function of p53 is essential for organism and its dysfunction increases risk of carcinogenesis. Causes of this dysfunction are usually mutations occurring in approximately half of cancer patients. Thus, restoration of the p53 function stimulating an apoptosis of tumor cells appears as an appropriate cancer therapy. This thesis describes (i) functions of the p53 protein related to apoptosis and cell cycle arrest, (ii) the p53 mutations in related to their role in carcinogenesis and summarizes (iii) methods of restoration of the p53 function. Methods developed to restore the p53 function in clinical trials include the adenovirus delivered p53 gene therapy (rAd-p53), the nanoparticl
Vedoucí práce: Jana Šmardová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: apoptóza; geny p53; karcinogeneze; nádorový supresorový protein p53; protinádorová terapie; antineoplastic therapy; apoptosis; carcinogenesis; Genes, p53; Tumor Suppressor Protein p53; bakalářské práce; bachelor's theses