Terapeutický potenciál obnovení funkce nádorového supresoru p53 - Burešová, Martina (2014)
Hlavní funkcí proteinu p53 je stimulovat opravu poškozené DNA, která by se jinak šířila replikací a následným dělením do dalších generací buněk. Protein p53 buď vyvolává zastavení buněčného cyklu, aby mohla být DNA opravena, nebo pokud už je poškození DNA příliš rozsáhlé, stimuluje apoptózu buňky. Správné fungování p53 je pro organizmus nezbytné a pokud je p53 z nějakého důvodu nefunkční, výrazně se zvyšuje riziko rozvoje nádorového bujení. Příčinou nefunkčnosti nádorového supresoru p53 jsou nejčastěji mutace, které se vyskytují zhruba u poloviny onkologicky nemocných pacientů. Jako vhodná protinádorová terapie se tak jeví obnovení funkce p53, které má za následek apoptózu nádorových buněk. Tato práce se věnuje (i) funkcím proteinu p53 se zaměřením na apoptózu a zastavení buněčného cyklu, (ii) mutacím proteinu p53 ve vztahu k jejich významu v karcinogenezi a shrnuje (iii) postupy, které mají za cíl obnovení funkce p53. Postupy, které obnovují funkce p53 a procházejí již klinickými fáze