Klíšťová encefalitida v kontextu nových vědeckých poznatků - Modlová, Magdalena (2014)
Klíšťová encefalitida je závažné nervové onemocnění. V České republice onemocní průměrně 700 lidí ročně. Z tohoto důvodu tato bakalářská práce shrnuje dosud dostupné informace o klíšťové encefalitidě s cílem zvýšit informovanost obyvatelstva. Samotná práce je rozdělená do sedmi kapitol pojednávajících o nákaze, projevech nemoci, léčbě a také o prevenci proti této neuroinfekci. První kapitola se věnuje popisu klíšťat Ixodes ricinus a Ixodes persulcatus přenášející virus z čeledi Flaviviridae. Současně tento virus charakterizuje a poukazuje na podtypy onemocnění závislé na zeměpisné šířce způsobené tímto virem. Další kapitola se zaměřuje na příznaky onemocnění a samotný průběh nemoci. Nebezpečnost onemocnění je dána tím, že její druhá fáze již poškozuje mozek. Součástí kapitoly věnující se charakteristice onemocnění je souhrn neurologických příznaků v akutní fázi onemocnění, které se zaměřují na příznaky bolesti hlavy, tremoru a ochrnutí míšního a hlavového nervu. Další kapitoly zahrnují