Drtič Gammarus fossarum v roli inženýra: predační efekt blešivce potočního na společenstvo larev pakomárů - Hortvíková, Martina (2014)
Blešivec potoční Gammarus fossarum Koch 1835 je v České republice nejběžnější zástupce různonožců (Amphipoda). Žije v čistých potocích a říčkách a největších hustot dosahuje na bazických prameništích. Typicky se s ním můžeme setkat na minerálně bohatých slatiništích, zatímco v minerálně chudých (kyselých) slatiništích skoro chybí. Podobně se podél tohoto minerotrofního gradientu mění i druhové složení společenstva jiných prameništních bezobratlých jako jsou pakomárovití (Diptera: Chironomidae). Jedno z možných vysvětlení změny druhového složení společenstva pakomárovitých podél minerotrofního gradientu je predační nebo disturbační tlak blešivce na minerálně bohatých lokalitách a s ním související ústup některých pakomárovitých do kyselejší části gradientu. Tento tlak indikuje i výskyt larev pakomárů s přenosnými schránkami na bazických lokalitách, kde Gammarus fossarum dosahuje nejvyšších hustot. V této bakalářské práci pomocí literární rešerše a pilotní studie nastavuji terénní exper