Přírodní poměry a květena vybraného území na západním okraji města Brna - Staviařová, Martina (2014)
Tato bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku přírodních podmínek v území ležícím na západní periferii města Brna, přibližně mezi Žebětínem a Bystrcí, s hlavním důrazem na výskyt cévnatých rostlin. Stěžejní metodou při tvorbě práce byla rešerše publikovaných dat a dat z databáze AOPK. Území leží v Bobravské vrchovině v nadmořské výšce 275-478,4 m a jeho rozloha činí 9 km². Spadá do povodí řeky Moravy, samotným územím ale protékají pouze malé potoky. Klima je mírně teplé a mírně suché. Území leží na granodioritech brněnského masívu; nejrozšířenější jsou zde kambizemě a hnědozemě. Potenciální přirozenou vegetaci tvoří černýšová dubohabřina (Melampyro nemorosi-Carpinetum), v současné vegetaci převažují habrové doubravy. Z prostudovaných literárních pramenů a z databáze NDOP byly excerpovány údaje celkem k 811 rostlinným druhům.