Monitoring netopýrů s pomocí detektorů ultrazvuku v NPR Hůrka u Hranic na Moravě - Suchánek, Milan (2014)
Bakalářská práce je zaměřena na analýzu dat z let 2002-2004, která byla získána detekcí echolokačních signálů netopýrů na území Národní přírodní rezervace Hůrka u Hranic na Moravě. Monitoring byl proveden metodou bodovou a metodou liniových transektů za použití bat-detektorů heterodynning (Pettersson D100, D200) později time expansion (Pettersson D240). Monitoring probíhal v první polovině noci o celkové době trvání 1463 minut, z toho ve 354 minutách byly zaznamenány hlasy netopýrů (pozitivní / kladné minuty). Celkově bylo zaznamenáno 11 druhů netopýrů čeledi Vespertilionidae, jejichž celková suma pozitivních minut byla 387 minut. Relativní aktivita netopýrů byla vyjádřena v procentech jako podíl pozitivních minut konkrétního druhu vztažený k celkovému počtu minut nahrávání. Druhová struktura vzorku a zastoupení jednotlivých druhů byly vypočteny jako procentuální podíl pozitivních minut daného druhu k pozitivním minutám všech zaznamenaných druhů. Získaná data byla vyhodnocena ze dvou