Biologické vlastnosti materiálů - produktů nanotechnologií - Kohoutek, Aleš (2014)
V této bakalářské práci se věnujeme vlastnostem nanomateriálů, kterým se dostává v současné době velkého rozmachu v jejich použití v nejrůznějších sférách průmyslu. Práce je zaměřena především na jejich biologické vlastnosti, které jsou velmi úzce spojeny s jejich fyzikálními, případně fyzikálně-chemickými vlastnostmi a způsobem jejich výroby. První důležitá část práce se zabývá vlastnostmi nanočástic, které mohou na organismus působit jak pozitivně, tak negativně. Mezi pozitivní vlastnosti patří zejména antibakteriální účinek a selektivita při působení na rakovinné buňky a jejich destrukce. Mezi nepříznivé vlastnosti můžeme počítat toxicitu, oxidační stres a poškození buněk spojené s těmito vlastnostmi. Druhá důležitá část se zabývá s vlastnostmi vláknitých materiálů a jejich použití v biomedicínských aplikacích. Jejich struktura představuje vhodné „lešení“ pro růst a proliferaci buněk a proto jsou významným nástrojem při práci ve tkáňovém inženýrství.