Výběr vhodné metody pro kryokonzervaci embryí - Trávníčková, Lucie (2014)
Bakalářská práce se zaměřuje na srovnání kryokonzervačních technik, které se využívají v centrech asistované reprodukce. Nadbytečná embrya vzniklá mimotělním oplodněním je možno kryokonzervovat pro pozdější využití buď metodou vitrifikace nebo pomalým mražením. Kryokonzervaci lze provést v časném vývoji embrya, tedy v prvních šesti dnech po oplození. Práce srovnává metody mražení u vybraných stádií embrya (zygot ve stadiu prvojader, dělících se embryí a blastocyst) v následujících parametrech: v počtu přežitých embryí po rozmražení, v míře úspěšnosti klinického těhotenství a v porodnosti. Nejdůležitějším parametrem pro hodnocení úspěšnosti kryokonzervačních technik je míra porodnosti, která zaznamenala ve srovnávaných studiích lepší výsledky při metodě pomalého mražení ve všech třech stádiích. Zároveň je třeba brát v úvahu, že studie byly nejednotné v řadě vstupních determinantů (věk, typ kryoprotektiv, aj.), které mohly konečné výsledky ovlivnit. Dokud se výzkumy zabývající se danou p