Zdravotní rizika repelentů se zaměřením na hematofágní členovce - Mikešková, Martina; Nejezchlebová, Helena, 1977-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2014)
Hematofágní členovci mohou být přenašeči nebezpečných patogenních organismů, které způsobují závažné onemocnění. K zabránění přenosu patogenů jsou používány repelenty, které obsahují účinné syntetické či přírodní látky znemožňující hematofágním členovcům identifikaci hostitele. Cílem této práce je formou literární rešerše pojednat o možných zdravotních rizicích spojených s používáním repelentních přípravků a vyhodnotit nejbezpečnější repelentní látku z hlediska účinnosti a bezpečnosti. Repelenty jsou považovány za bezpečné, pokud uživatelé dodržují pokyny pro bezpečnou aplikaci. Kvalitní repelentní látka by měla mít dlouhodobý a širokospektrý účinek a měla by být zdravotně nezávadná. V současné době vyhovují těmto podmínkám nejlépe repelentní látky DEET, IR3535 a icaridin.
Haematophagous arthropods may be the vectors of dangerous pathogenic organisms that may cause serious diseases. Repellents that contain active synthetic or natural agents are used to prevent the transmission of such pathogens so that haematophagous arthropods won’t be able to identify a host to reproduce. This dissertation is based on literature research discussing the potential health risks associated with the use of repellent products and the evaluation of the safest repellent agents in terms of efficacy and safety. Repellents are considered safe if users comply with the instructions for safe application. Quality repellent agents should have a long-term and broad-spectrum effect and be harmless to health. Currently, the most convenient repellent agents are DEET, IR3535 and icaridin.
Vedoucí práce: Helena Nejezchlebová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: hematofágní hmyz; klíšťata; komárovití; repelenty; bloodsucking insects; Culicidae; repellents; ticks; bakalářské práce; bachelor's theses