Zdravotní rizika repelentů se zaměřením na hematofágní členovce - Mikešková, Martina (2014)
Hematofágní členovci mohou být přenašeči nebezpečných patogenních organismů, které způsobují závažné onemocnění. K zabránění přenosu patogenů jsou používány repelenty, které obsahují účinné syntetické či přírodní látky znemožňující hematofágním členovcům identifikaci hostitele. Cílem této práce je formou literární rešerše pojednat o možných zdravotních rizicích spojených s používáním repelentních přípravků a vyhodnotit nejbezpečnější repelentní látku z hlediska účinnosti a bezpečnosti. Repelenty jsou považovány za bezpečné, pokud uživatelé dodržují pokyny pro bezpečnou aplikaci. Kvalitní repelentní látka by měla mít dlouhodobý a širokospektrý účinek a měla by být zdravotně nezávadná. V současné době vyhovují těmto podmínkám nejlépe repelentní látky DEET, IR3535 a icaridin.