Fauna fytofágních členovců ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty MU - Janatová, Kateřina (2014)
Tato bakalářská práce se věnuje fauně fytofágních členovců ve sklenících Botanické zahrady Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity se zvláštním zřetelem ke škůdcům skleníků a pokojových rostlin. První část práce je rešeršní a pojednává o nejčastěji se vyskytujících skupinách škůdců rostlin ve sklenících a domácnostech. Obsahuje základní obecnou charakteristiku červců (Hemiptera: Coccoidea), molic (Hemiptera: Aleyrodoidea), mšic (Hemiptera: Aphidoidea), třásnokřídlých (Thysanoptera), fytofágních roztočů (Acari) a smutnic (Diptera: Sciaridae), včetně přehledu hospodářsky nejvýznamnějších druhů a praktických opatření k ochraně pěstovaných rostlin. Druhá část zahrnuje komentovaný seznam druhů fytofágních členovců zjištěných ve sklenících Botanické zahrady MU vlastním sběrem převážně v letech 2012-2013. Celkem bylo nalezeno 13 druhů fytofágního hmyzu a roztočů, a to 8 druhů červců, 2 druhy molic, 1 druh třásněnky, 1 saprofytofágní druh smutnice a jeden druh svilušky. Z červců byla ve s