Dermatoglyfy v korozních produktech kovů z archeologických nálezů - Kozinová, Monika (2014)
Z dosavadních studií vyplývá, že v korozních produktech kovových předmětů z inhumačních hrobů se za příznivých okolností mohou najít stopy dermatoglyfů pohřbených osob. V rámci diplomové práce byl vytvořen přehledný katalog kovových předmětů pocházejících z 10 archeologických lokalit v České republice a Rakousku, na nichž byly dosud nalezeny stopy dermatoglyfů člověka. K tomuto účelu byly využity především archeologické nálezové zprávy a závěry antropologických analýz. Celkem katalog obsahuje 18 jedinců, u nichž byly dále studovány stopy papilárního terénu v korozních produktech. Na fotografických snímcích zachovaných stop papilárního terénu byla upravenou metodikou stanovena tloušťka epidermálních lišt a vypočítána průměrná tloušťka epidermální lišty pro každého jedince (MRBJ). V případech, kdy byly k dispozici antropologické/archeologické odhady věku a pohlaví, byly sledovány souvislosti MRBJ s dožitým věkem a pohlavím. Celkem bylo analyzováno 50 snímků papilárního terénu.