Člověk a ozdoby hlavy v 9. stol. na Moravě - Hylmarová, Milada (2014)
Tato diplomová práce se věnuje vztahu člověka a artefaktu, konkrétně vztahu ozdob hlavy k jejich nositeli v 9. století. Ve zdokumentovaných hrobech na velkomoravských pohřebištích často nalézáme náušnice, na které se tato práce zaměřila. I když se otázka nošení náušnic může zdát jako zbytečná, nálezy zbytků vlasů nebo šňůrek naznačují, že odpověď nebude tak jednoznačná. Cílem této práce je nastínit možnosti nošení náušnic v uvedeném historickém období a rekonstruovat vybrané hrobové situace z lokality Diváky - Padělky nad humny.