Studium inhibitorů dehalogenáz jako potenciálních antituberkulotik - Kunka, Antonín (2014)
Tato práce je zaměřená na popis a srovnání nejčastěji používaných biofyzikálních metod studia interakcí protein-ligand. Metody jsem rozdělil do tří skupin na separační, spektrální a kalorimetrické. Pro každou techniku je zde stručně uveden její princip s praktickým využitím, výhodami a nevýhodami. Cílem praktické části práce bylo důkladněji prostudovat kinetiku a mechanismus interakce vybraného inhibitoru s mykobakteriální halogenalkandehalogenázou DmbA za pomoci mikrokalorimetrických technik, konkrétně isotermální titrační kalorimetrie a diferenciální skenovací kalorimetrie. Tento enzym byl identifikován jako jeden ze tří halogenalkandehalogenáz, exprimovaných při patogenezi u původce tuberkulózy Mycobacterium tuberculosis. Ačkoliv jsou tyto enzymy známé již více než 25 let, jejich biologická funkce nebyla dosud pro řadu organismů objevena. Studium inhibitorů těchto enzymů by mohlo pomoci nejen při objasnění jejich role, ale zároveň by mohlo vést k objevení substancí s možnými antitub