Porovnání in vitro a in situ metod pro hodnocení stravitelnosti vlákniny kukuřičné siláže u dojnic - Hutařová, Jitka; Křížová, Ludmila, 1970-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2014)
Cílem této bakalářské práce bylo stanovit stravitelnost vlákniny kukuřičné siláže dvěma různými metodami. Kukuřičná siláž je nejvýznamnějším objemným krmivem ve výživě laktujících dojnic. Stravitelnost vlákniny je pak jedním z faktorů, který významně ovlivňuje jejich užitkovost. Vláknina ve výživě dojnic je velmi důležitou živinou tvořenou mnoha sacharidovými složkami. Neutrálně-detergentní vláknina (NDF) zahrnuje všechny složky buněčné stěny, tedy hemicelulózu, celulózu a lignin. Stanovení NDF a její stravitelnosti je základní charakteristikou vlákniny v krmivu. Stravitelnost NDF byla měřena dvěma metodami: metodou in vitro (v inkubačních intervalech 0, 2, 4, 8, 24 a 48 hodin) a metodou in situ (měřeno v inkubačních intervalech 0, 2, 4, 8, 12, 24 a 48 hodin), kdy byly vzorky inkubovány v bachoru dojnice. Pro tyto účely byla použita zaprahlá dojnice holštýnského plemene opatřená ruminální kanylou. U metody in vitro dosahovala stravitelnost NDF 40,16 % po 48 hodinách inkubace. Po vylouč
The objective of this bachelor's thesis was to determine digestibility of maize silage fiber by two different methods. Maize silage is the most important roughage in the diet of lactating dairy cows. The digestibility of the fiber is one of the factors which significantly affect their performance. Fiber in the diet of dairy cows is a very important nutriment, formed by carbohydrates, comprising of many components. Neutral detergent fiber (NDF) includes all components of the cell wall, such as hemicellulose, cellulose and lignin. The determination of NDF and its digestibility is an essential characteristic of fiber in the diet. The NDF digestibility was measured by two methods: the in vitro method (incubation times 0, 2, 4, 8, 24 and 48 hours) and the in situ method (incubation times 0, 2, 4, 8, 12, 24 and 48 hours ), where the samples were incubated in the rumen of dairy cows. For these purposes dry Holstein cow fitted with ruminal cannula was used. The NDF digestibility determined by
Vedoucí práce: Ludmila Křížová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: in situ; in vitro; kukuřice; NDF; siláž; stravitelnost; vláknina (výživa); corn; digestibility; fiber in human nutrition; in situ; in vitro; silage; bakalářské práce