Příprava a modifikace nanovrstevnatých materiálů pro účely konzervování a restaurování - Tomančíková, Hana (2014)
Tato práce se zabývá vytvářením nanovrstevnatých materiálů z polymerních látek, jejich UV stabilizací a plazmochemickými modifikacemi organokřemičitými sloučeninami (siloxany) za účelem získání ultrahydrofobity. Sleduje a analyzuje stav samotných nanovrstevnatých materiálů a provedení úprav na nich pomocí vybraných fyzikálně-chemických metod. Cílem této práce je získat a modifikovat nanovrstevnaté materiály, aby byly aplikovatelné na předměty kulturního dědictví. Teoretická část se věnuje vlastnostem použitých sloučenin, úvodu k technologii nanovláken a plazmatu a popisu použitých fyzikálně-chemických metod. V praktické části je popsán způsob a parametry výroby nanovlákenných vrstev a jejich modifikací, jsou zde interpretovány výsledky analýz a měření.