Studium mikroRNA u nádorů hlavy a krku - Ondráček, Jakub (2014)
Nádory hlavy a krku jsou anatomicky, klinicky a molekulárně heterogenní onemocnění, které je šestým nejčastějším nádorovým onemocnění na světě. V dnešní době spočívá diagnostika v časné detekci dysplastických lézí a na vyhodnocování rizikových faktorů jako je kouření, zvýšená konzumace alkoholických nápojů a lidský papilomavirus HPV-16 a 18. K zdokonalení neuspokojivých výsledků léčby je zapotřebí lepšího pochopení základů nádorové biologie a signálních drah, které regulují proces karcinogeneze. Jedním z nejmodernějších přístupů molekulární charakterizace solidních nádorů je analýza mikroRNA. Cílem této bakalářské práce je zjistit, zda dochází k indukci exprese vybraných mikroRNA po radiaci. Dalším cílem je popis a charakterizace vlivu mikroRNA na nádorové buňky pomocí in vitro funkčních testů na úrovni stabilních buněčných linií odvozených od nádorů hlavy a krku.