Identification and classification of nucleic acids conformations - Mládek, Arnošt (2014)
V předložené práci je za pomocí moderních metod hustotního funkcionálu studována variace izotropních chemických posunů jader guaninu podél koordináty přechodu mezi B-DNA a A-DNA. Za účelem dekompozice rozdílů chemických posunů do jednotlivých příspěvků byla vytvořena sada speciálních modelových systémů M_n. V závěru práce je navržen robustní, spolehlivý a na stacking interakci dostatečně citlivý marker B-A přechodu, tzv. super-posun d(S). Z naměřené hodnoty d(S) je možné jednoznačně rozlišit B-DNA a A-DNA konformační substavy, a to na základě vzájemného uspořádání stackovaných nukleobází.