Studium úlohy cytoplasmatické degradace RNA v lidských buňkách na mitochondriální metabolizmus - Gregorová, Pavlína; Vaňáčová, Štěpánka, 1972-; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2014)
Degradace RNA hraje esenciální roli nejen pro základní buněčné fungování, ale i pro regulaci různých buněčných pochodů a schopnost buňky reagovat na různé typy vnějších podnětů. Je známo, že mitochondriální funkce jsou významně regulovány molekulami miRNA a jejich deregulace je přítomna u různých mitochondriálních poruch. Systém degradace a regulace biogeneze molekul miRNA tak může být potenciálním aparátem regulujícím funkci mitochondrií. V této práci se podařilo zavést a optimalizovat metody umožňující přezkoumání vlivu DIS3L2 na mitochondrie, jako např. izolace metabolicky aktivních mitochondrií a srovnání jejich aktivity, kvantitativní analýza mitochondriálních proteinů a pozorování fenotypu mitochondrií pomocí konfokální fluorescenční mikroskopie. Získaná data naznačují, že zvýšená exprese proteinu DIS3L2, vede ke zvýšené metabolické aktivitě mitochondrií v lidských buňkách. Dále byla pozorována změněná morfologie mitochondrií v buňkách se zvýšenou expresí katalyticky neaktivní fo
RNA degradation plays an essential role not only in basic cellular functions, but also in the regulation of various cellular processes and ability of the cell to respond to different types of external stimuli. It is known that mitochondrial function is significantly regulated by miRNA molecules and their deregulation is present in a variety of mitochondrial disorders. The system of degradation and regulation of miRNA biogenesis molecules thus may be a potential apparatus controlling the functions of mitochondria. In this work we managed to introduce and optimize methods to investigate the impact of DIS3L2 on mitochondria, e.g. isolation of metabolically active mitochondria and comparison of their activities, quantitative analysis of mitochondrial proteins and observation of mitochondrial phenotype by confocal fluorescence microscopy. Obtained data indicated that increased expression of the protein DIS3L2 leads to increased metabolic activity of mitochondria in human cells. Furthermore
Vedoucí práce: Štěpánka Vaňáčová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: bakalářské práce; Blotting, Western; western blotting; degradace RNA; DIS3L2; fluorescenční mikroskopie; miRNA (nukleová kyselina); mitochondrie; mitomiRs; fluorescence microscopy; microRNA; mitochondrias; RNA degradation