Studium úlohy cytoplasmatické degradace RNA v lidských buňkách na mitochondriální metabolizmus - Gregorová, Pavlína (2014)
Degradace RNA hraje esenciální roli nejen pro základní buněčné fungování, ale i pro regulaci různých buněčných pochodů a schopnost buňky reagovat na různé typy vnějších podnětů. Je známo, že mitochondriální funkce jsou významně regulovány molekulami miRNA a jejich deregulace je přítomna u různých mitochondriálních poruch. Systém degradace a regulace biogeneze molekul miRNA tak může být potenciálním aparátem regulujícím funkci mitochondrií. V této práci se podařilo zavést a optimalizovat metody umožňující přezkoumání vlivu DIS3L2 na mitochondrie, jako např. izolace metabolicky aktivních mitochondrií a srovnání jejich aktivity, kvantitativní analýza mitochondriálních proteinů a pozorování fenotypu mitochondrií pomocí konfokální fluorescenční mikroskopie. Získaná data naznačují, že zvýšená exprese proteinu DIS3L2, vede ke zvýšené metabolické aktivitě mitochondrií v lidských buňkách. Dále byla pozorována změněná morfologie mitochondrií v buňkách se zvýšenou expresí katalyticky neaktivní fo