Klinická využitelnost stanovení Hevylite u pacientů s monoklonální gamapatií - Šulcová, Martina (2014)
Práce se zabývá porovnáním biochemických metod, které jsou používány pro diagnostiku a monitorování monoklonálních gamapatií. Z databáze pacientů léčených a pozorovaných ve FN Brno pro monoklonální gamapatii bylo vybráno 38 pacientů s přítomností monoklonálního proteinu typu IgA a jeho migrací převážně v zóně beta při elektroforéze. Bylo provedeno porovnání hladiny monoklonálního proteinu naměřené pomocí denzitometricky z elektroforézy a turbidimetrického stanovení metodou Hevylite. Měření prokázalo korelaci mezi oběma metodami a statisticky významný rozdíl mezi nimi. Metoda Hevylite vykazuje větší citlivost v oblasti nižších hodnot, hodnoty nejsou ovlivněny tolik jako hodnoty denzitometricky odečtené z elektroforézy. U vysokých koncentrací monoklonálního proteinu byla zaznamenána určitá diference hodnot získaných pomocí metody Hevylite oproti hodnotám získaným při elektroforéze. Dále byla vybrána skupina 31 pacientů s negativní imunofixací při posledním odběru. Naměřené hodnoty pomo