Produkce nového lektinu PSL v Saccharomyces cerevisiae - Daďová, Petra (2014)
Tato práce je zaměřena na testování produkce hypotetického lektinu PSL2 v Saccharomyces cerevisiae. Hypotetický lektin PSL2 byl již dříve izolován z hrachu setého (Pisum sativum) na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Z důvodu neúspěšné exprese genu psl2 v E. coli se přistoupilo k využití S. cerevisiae jako expresního organismu. Na našem pracovišti byl již dříve vytvořen DNA konstrukt expresního vektoru pYES2/CT obsahující gen psl2 s N-terminální oligohistidinovou kotvou (pYES2/CT-PSL2_Nterm.HisTag). Hypotetický protein PSL2 byl úspěšně produkován v S. cerevisiae, avšak ve velmi nízkých výtěžcích. V této práci se přistoupilo k vytvoření nového DNA konstruktu vektoru pYES2/CT obsahující gen psl2 se sekvencí C-terminální oligoshitidinové kotvy (pYES2/CT-PSL2_Cterm.HisTag). Nový DNA konstrukt se bohužel nepodařilo připravit, proto se dále využíval původní DNA konstrukt s N-terminální oligohistidinovou kotvou. Kompetentní buňky S. cerevisiae byly úspěšně transfekovány a