Sledování vybraných farmakodynamických markerů u dětských pacientů léčených pro akutní lymfoblastickou leukémii - Vysloužil, Jan (2014)
Tato bakalářská práce je věnována vypracování metody pro stanovení aktivity asparaginázy při současném sledování markerů asparaginu, kyseliny asparagové, glutaminu a kyseliny glutamové. Tyto markery byly využity k ověření stanovení aktivity asparaginázy při monitorování průběhu léčby ALL v indukční a reindukční fázi. V rámci bakalářské práce byla provedena měření uvedených parametrů u pacientů Kliniky dětské onkologie Fakultní nemocnice Brno, kteří zde byli léčeni pro akutní lymfoblastickou leukémii. Hladiny farmakodynamických markerů aminokyselinové povahy byly sledovány za použití vysokoúčinné kapalinové chromatografie. Aktivita asparaginázy byla sledována na analyzátoru Cobas Integra 400 Plus. Získané výsledky potvrdily možnost stanovení aktivity asparaginázy pro monitorování průběhu léčby ALL v indukční a reindukční fázi. V praxi klinické biochemie to znamená novou možnost monitorování léčby jednotlivých pacientů. Tato práce je navazující na práci ´´Studium profilu aminokyselin