Vyhodnocení stanovení nových markerů sepse u pacientů v kardiogenním šoku k detekci infekční komplikace, srovnání se skupinou pacientů v septickém šoku - Drápela, Stanislav; Gottwaldová, Jana; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta (2014)
Tato bakalářská práce je věnována stanovení nových markerů sepse, presepsinu a pentraxinu 3. Tyto markery jsou využívány pro určení diagnózy a prognózy septických stavů, monitorování léčby a její odezvy. V rámci práce byla vyhodnocena skupina pacientů s kardiogenním šokem. Naměřené hodnoty byly srovnány s kontrolní skupinou pacientů s nekomplikovaným průběhem infarktu myokardu a se skupinou pacientů v septickém šoku. Pacienti s akutním infarktem myokardu komplikovaným kardiogenním šokem mají špatnou prognózu s vysokou mortalitou 50 - 75 %. Jako kontrolní skupina byli využiti pacienti s akutním infarktem myokardu bez selhání (STEMI). Stanovení presepsinu a pentraxinu 3 bylo porovnáno se stanovením dalších reaktantů akutní fáze, prokalcitoninem a C reaktivním proteinem. Pro všechny skupiny pacientů byly vytvořeny časové křivky průběhu hodnot presepsinu a dalších markerů. Pomocí ROC analýzy byly stanoveny cut - off hodnoty sloužící k rozlišení porovnávaných skupin hospitalizovaných pacien
Presented thesis adresses the determination of new sepsis markers, presepsin and pentraxin 3. These markers are used for diagnosis and prognosis of sepsis, treatment monitoring and its response. Within scope of the thesis a group of patients with cardiogenic shock was evaluated. The measured values were compared with a patients control group with uncomplicated course of myocardial infarction and a patients group in septic shock. The patients with acute myocardial infarction and complicated cardiogenic shock have a misprognosis with a high mortality rate 50 - 75%. The patients with acute myocardial infarction without heart failure (STEMI) were used as the control group. Presepsin and pentraxin 3 detection was compared with the detection of other acute phase reactants, procalcitonin and C reactive protein. The time curves for course of presepsin and other markers values were created for all patients groups. Using ROC analysis were determined cut - off values used to distinguish the compa
Vedoucí práce: Jana Gottwaldová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: C-reaktivní protein; kardiogenní šok; pentraxin 3; presepsin; prokalcitonin; ROC křivka; sepse; septický šok; zaměřovací značky pro radioterapii; cardiogenic shock; pentraxin 3; presepsin; procalcitonin; sepsis; septic shock; C-Reactive Protein; Fiducial Markers; ROC Curve; bakalářské práce; bachelor's theses