Vyhodnocení stanovení nových markerů sepse u pacientů v kardiogenním šoku k detekci infekční komplikace, srovnání se skupinou pacientů v septickém šoku - Drápela, Stanislav (2014)
Tato bakalářská práce je věnována stanovení nových markerů sepse, presepsinu a pentraxinu 3. Tyto markery jsou využívány pro určení diagnózy a prognózy septických stavů, monitorování léčby a její odezvy. V rámci práce byla vyhodnocena skupina pacientů s kardiogenním šokem. Naměřené hodnoty byly srovnány s kontrolní skupinou pacientů s nekomplikovaným průběhem infarktu myokardu a se skupinou pacientů v septickém šoku. Pacienti s akutním infarktem myokardu komplikovaným kardiogenním šokem mají špatnou prognózu s vysokou mortalitou 50 - 75 %. Jako kontrolní skupina byli využiti pacienti s akutním infarktem myokardu bez selhání (STEMI). Stanovení presepsinu a pentraxinu 3 bylo porovnáno se stanovením dalších reaktantů akutní fáze, prokalcitoninem a C reaktivním proteinem. Pro všechny skupiny pacientů byly vytvořeny časové křivky průběhu hodnot presepsinu a dalších markerů. Pomocí ROC analýzy byly stanoveny cut - off hodnoty sloužící k rozlišení porovnávaných skupin hospitalizovaných pacien