Testování protinádorové terapie na buňkách chronické lymfocytární leukémie s mutacemi v genech TP53 a ATM - Boudný, Miroslav (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá chronickou lymfocytární leukémií (CLL). V teoretické části jsou shrnuty základní poznatky o CLL, její patogenezi a současné léčbě. Dále se zaměřuje na protein Chk1 (Checkpoint kinase 1) jako potenciální cíl moderní protinádorové terapie. V praktické části byly provedeny experimenty zaměřené na inhibici Chk1 u primárních kultur CLL nesoucích defekty v genech TP53 (Tumor Protein 53) a ATM (Ataxia-Telangiectasia Mutated) a dále u B-buněčných linií leukémií a lymfomů. Dále byla testována také možnost senzitivizace nádorových buněk s mutacemi v genu TP53 pomocí inhibice kinázy Chk1. V obou případech byl měřen dopad testovaných látek na buněčnou viabilitu. Pomocí Western blotu byla analyzována hladina proteinů Chk1 a Chk2 u buněk pacientů s CLL.