Monitorování indukce fytochelatinů v rostlinné tkáňové kultuře vystavené působení toxických těžkých kovů pomocí elektrochemických metod - Sedlačková, Lenka (2014)
Fytochelatíny sú krátke prevažne rastlinné peptidy bohaté na cysteín vznikajúce v prítomnosti ťažkých kovov. Ich úlohou je vytvoriť s kovom netoxický komplex a dopraviť ho do vakuoly. Najsilnejším induktorom fytochelatínov je kadmium. Táto bakalárska práca sa zaoberá ich stanovením v bunkovej kultúre Nicotiana tabacum elektrochemicky, konkrétne Brdičkovou reakciou. Testované boli možnosti optimalizácie tejto metódy zmenou zloženia základného elektrolytu. Experimenty dokázali, že ióny [Co(NH3)6]3+ o koncentrácii 0,5 mM sa javia ako najvýhodnejšie pre túto metódu, zatiaľ čo v prítomnosti Ni2+ sú signály PCs nejednoznačné.