HPLC analýza a antityrosinázová aktivita vybraných druhů rodu Agrimonia a Plectranthus - Waclawiková, Barbora (2014)
V této bakalářské práci se zabývám HPLC analýzou methanolických extraktů a inhibičními účinky rostlin rodu Agrimonia a Plectranthus na enzym zvaný tyrosináza. Teoretická část je věnována popisu rostlin rodu Agrimonia a Plectranthus, jejich fytochemickému profilu a biologické aktivitě a popisu enzymu tyrosinázy. V praktické části je popsána extrakce pomocí mikrovlnného extraktoru, HPLC/DAD/ESI-MS analýza, stanovení antityrosinázové aktivity, stanovení celkového obsahu polyfenolů a flavonoidů a nakonec stanovení IC50.