Identifikace interakčních partnerů Esc2 podílejících se na DNA opravě - Pačesa, Martin (2014)
Buněčný genom je neustále vystavován řadě exogenních a endogenních vlivů, které způsobují až jeden milion poškození DNA za den. Pokud nejsou tato poškození opravena, mohou vést k škodlivým mutacím, zástavě buněčného cyklu či dokonce k buněčné smrti. Proto se v buňkách vyvinulo několik DNA opravných mechanismů, které tomu mohou zabránit. Esc2, protein vyskytující se u Saccharomyces cerevisiae, má sice doposud neznámou biochemickou funkci, nicméně se v posledních letech ukázalo, že hraje roli při opravě poškozené DNA. Nejvýraznější vlastností tohoto proteinu je fakt, že obsahuje dvě C-terminální domény, které vykazují vysokou strukturní podobnost se SUMO proteinem. V této práci jsme se zaměřili na identifikaci nových interakčních partnerů Esc2, které se podílejí na rekombinační opravě. To by nám mohlo pomoci najít DNA opravné dráhy, na kterých se Esc2 podílí a přiblížit se tak k objasnění jeho úlohy v udržování genomové stability.