Signální dráhy v metastazování nádorů prsu a jejich studium s využitím cílené proteomiky - Marková, Karolína (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá vybranými signálními drahami ovlivňující metastatický proces u karcinomu prsu. Jejich studium je důležité pro rozvoj cílené terapie. Jedná se o signální dráhy transformujícího růstového faktoru-β (TGF-β), mitogenem aktivovaných proteinkináz (MAPK), „wingless/integrated“ (Wnt), Notch a cadherin-catenin signalizaci. Teoretická část popisuje jednotlivé signalizace a zabývá se významem klíčových proteinů v metastazování. Experimentální část se následně věnuje identifikaci a kvantifikaci těchto proteinů prostřednictvím metody SWATH s cílem zjistit, které dráhy a proteiny je možné touto metodou v nádorových tkáních sledovat. Z celkového počtu 58 proteinů se podařilo identifikovat a zároveň kvantifikovat 12 a prokázalo se tak, že některé dráhy a proteiny lze sledovat v komparativních experimentech. Toto zjištění je hlavním přínosem práce.