Hexamer glykolurilu a jeho použití k přípravě cucurbiturilů - Kandrnálová, Markéta; Šindelář, Vladimír, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav chemie (2014)
V této diplomové práci se věnuji popisu cyklických a acyklických oligomerů glykolurilu. V teoretické části je popsána jejich syntéza a supramolekulární vlastnosti. Samostatnou kapitolu tvoří substituované cucurbit[n]urily. V experimentální části je popsána syntéza hexameru glykolurilu, který je dále použit jako výchozí látka pro přípravu monofunkcionalizovaných cucurbit[6]urilů na methylenovém můstku. Výsledným produktem je mono(2-fenylethyl)cucurbit[6]uril, u kterého jsem studovala supramolekulární vlastnosti.
In this thesis I deal with cyclic and acyclic oligomers of glycoluril. Theoretical part describes their synthesis and supramolecular properties. Substituted cucurbit[n]urils are summarized in separate chapter. Experimental part describes synthesis of glycoluril hexamer, which is consequently used as a reactant for the synthesis of cucurbit[6]urils monofunctionalized on a metylene bridge. The resulting product is mono(2-phenylethyl)cucurbit[6]uril. Supramolecular properties of this macrocycle were studied.
Vedoucí práce: Vladimír Šindelář
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2014
Keywords: acyklické oligomery; cucurbit[n]uril; funkcionalizace cucurbit[n]urilů; glykoluril; hexamer glykolurilu; hostitelská chemie; oligomery; supramolekulární chemie; acyclic oligomers; cucurbit[n]uril; funkcionalization of cucurbit[n]urils; glycoluril hexamer; glycoluril; host-guest chemistry; supramolecular chemistry; diplomové práce