Hexamer glykolurilu a jeho použití k přípravě cucurbiturilů - Kandrnálová, Markéta (2014)
V této diplomové práci se věnuji popisu cyklických a acyklických oligomerů glykolurilu. V teoretické části je popsána jejich syntéza a supramolekulární vlastnosti. Samostatnou kapitolu tvoří substituované cucurbit[n]urily. V experimentální části je popsána syntéza hexameru glykolurilu, který je dále použit jako výchozí látka pro přípravu monofunkcionalizovaných cucurbit[6]urilů na methylenovém můstku. Výsledným produktem je mono(2-fenylethyl)cucurbit[6]uril, u kterého jsem studovala supramolekulární vlastnosti.