Simulations of self-assembly of amphiphilic peptides - Hřeben, Pavel (2014)
Amfifilní peptidy jsou schopné se samovolně uspořádávat do různých struktur v závislosti na svých vlastnostech. Některé takto uspořádané struktury mohou být pro různé organismy nebezpečné, jiné zase naopak nutné pro přežití. Studium vlastností a chování takových struktur je tedy velice důležité a může být využito pro ovlivňování jejich tvorby v buňce, či k vytváření umělých biomateriálů. V této práci byly studovány vlastnosti a chování α-helikálních amfifilních peptidů známých jako coiled coils. Ke studiu byly použity počítačové simulace s metodou Monte Carlo a také nový zhrubený model peptidů. V simulacích jsme byli schopni získat různé struktury. Také jsme byli schopni ovlivnit velikost výtěžku. Podmínky uspořádávání těchto struktur závisely na parametrech simulací i na parametrech modelu.