Detailní popis struktury plektinové aktin vazebné domény - Lamborová, Diana (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá popisem aktin vazebné domény plektinu z hlediska jejího využití jako vazebné molekuly. Nejvíce používanými vazebnými molekulami v biomedicíně pro diagnostické nebo terapeutické účely jsou vazebné molekuly odvozené ze struktury imunoglobulinů. V současné době se vyvíjejí i další vazebné molekuly strukturně zcela odlišné. Aby mohla být teoreticky zvolená molekula vybrána a použita jako vazebná molekula, musí splňovat určité vlastnosti. Mezi ně patří malá velikost, vysoká odolnost, rozpustnost, stabilita ve vodním prostředí a schopnost bakteriální exprese ve velkém množství. Tato práce je zaměřena na ověření, zdali námi vybraná aktin vazebná doména (ABD) plektinu splňuje dané požadavky. V teoretické části jsou zahrnuty informace z odborné literatury, které popisují vlastnosti, strukturu a funkci domény. Praktická část je zaměřena na bioinformatickou analýzu aminokyselinové sekvence plektinové ABD domény. Analýza byla zaměřena na oblasti ve struktuře, které