Studium CTD-domény RNA polymerázy II pomocí pokročilých NMR metod - Zobačová, Barbora (2014)
Tato bakalářská práce se zabývá strukturou a interakcemi C - terminální domény (CTD) RNA polymerázy II, skládající se z tandemových repetic heptadu YSPTSPS. RNA polymeráza II spolupracuje prostřednictvím této domény v průběhu transkripce s řadou enzymů a proteinových faktorů. Tuto spolupráci předchází různé modifikace CTD, které ovlivňují její strukturu a dynamiku. Mezi nejčastější modifikace patří např. fosforylace a izomerace. Díky své flexibilitě není CTD vhodná pro studium pomocí rentgenové krystalografie a kvůli překryvu frekvencí u ní selhává i klasická NMR spektroskopie. V této práci jsou využity nové NMR metody, které umožňují sekvenční přiřazení pro nestrukturované proteiny s vysoce repetitivní sekvencí. Experimentální čast se věnuje měření na NMR spektrometru a následnému zpracování dat.