Sledování rozsahu filtrace fMRI dat pomocí data-driven signálů - Gajarský, Martin (2014)
V této bakalářské práci se věnujeme sledování rozsahu filtrace fMRI dat pomocí data-driven signálů. V teoretické části jsme popsali základní principy zobrazování pomocí funkční magnetické rezonance a uvedli stručné informace o anatomii a fyziologii mozku. Dále jsme vysvětlili vliv fyziologického šumu na fMRI data a vysvětlili důležitost jeho filtrace. V praktické části byla použita data od 20 zdravých dobrovolníků. Nadefinovali jsme 10 ROI mimo šedé hmoty (6 v mozkomíšním moku a 4 v bílé hmotě). Následně byly z těchto voxelů vyextrahované signály a vložené do GLM jako regresory. Pomocí statistických parametrických map jsme pozorovali rozsah projevu těchto signálů v mozku. Nakonec byly vypočteny matice korelací daných signálů, pomocí kterých jsme hodnotili míru obsažené společné informace v signálech z různých ROI.