Vliv histaminu na expresi antiapoptických a proapoptických proteinů v lidských neutrofilech aktivovaných různými stimuly - Škopová, Tereza (2014)
Neutrofilní granulocyty jsou prvními buňkami, které se objevují v místě zánětu a jejich hlavní funkcí je zneškodnění cizorodého patogenu. Využívají přitom proteolytické enzymy a reaktivní metabolity kyslíku. Aktivované neutrofily hynou v procesu programované buněčné smrti - apoptózy. Následně jsou neutrofily fagocytované makrofágy a dochází k rezoluci zánětu. Pokud se v organismu vyskytne zánět, dojde k produkci zánětlivých mediátorů, které jsou uvolněny z granulí žírných buněk a bazofilů. Primárním mediátorem zánětu je histamin a jeho hlavní funkcí je regulovat tento proces. Cílem bakalářské práce bylo objasnit vliv histaminu na expresi antiapoptického proteinu Mcl-1 a proapoptického proteinu Bax v lidských neutrofilech aktivovaných stimuly oxidativního vzplanutí OZP (opsonizovaný zymosan) a PMA (Forbol-12-myristát-13-acetát). Z provedených experimentů jsme vliv histaminu neprokázali. Ze zjištěných výsledků pouze vyplývá, že použité stimuly zvyšují expresi proapoptického proteinu Bax