Měření laserem indukované fluorescence plazmatu - Talába, Marek (2014)
V tejto bakalárskej práci sa zaoberáme meraním koncentrácie hydroxylových radikálov v dvoch plazmových tryskách pracujúcich za atmosférického tlaku v inertnom plyne pomocou laserom indukovanej fluorescencie (LIF). Ďalej sa zaoberáme meraním teploty neutrálneho plynu v plazme na plazmovej ceruzke troma rôznymi metódami a to pomocou LIF, Rayleigho rozptylu a optickej emisnej spektroskopie (OES). Na plazmovej ceruzke pri prietoku argónu 0.6slm (štandardné litre za minútu) a výkone generátoru 80W bola maximálna koncentrácia OH radikálov nachádzajúca sa v blízkosti špičky výboja 6.8*10^21 m^-3. Na surfatrone bolo maximum koncentrácie v blízkosti špičky výboja a jej hodnota bola 3.9*10^20 m^-3 pri výkone generátoru 210W a prietoku argónu 1.45slm. Bolo taktiež preukázané, že primiešavajúci okolitý vzduch má veľkú rolu pri tvorbe OH radikálov.